Odpowiedzi

2010-01-22T15:26:00+01:00
Skoro mamy obliczyć "r" to na pewno jest to ciąg arytmetyczny, gdzie:
a₇=a₁+6r
a₁₂=a₁+11r

mamy układ równań:

a₁+6r=12 |*(-1)
a₁+11r=7

-a₁-6r=-12
a₁+11r=7

5r=-5 |:5
r=-1

teraz podstawiamy:
a₁+11r=7
a₁+11*(-1)=7
a₁-11=7
a₁=18

teraz by obliczyć a₅ ponownie korzystamy ze wzoru, że:
a₅=a₁+4r

a₅=18+4(-1)
a₅=18-4=14
1 5 1
2010-01-22T15:27:22+01:00
A₁+6r=12 / * (-1)
a₁+11r=7

-a₁-6r=-12
a₁+11r=7

5r=-5 / :5
r=-1

a₁+11r=7
a₁-11=7
a₁=18

a₅=a₁+4r

a₅=18-4
18-4=14
a₅=14