Hejj . xdd
ZADANIE 12 .
Z OBLICZENIAMI .
JAKBY CO TO x oznacza razy .
` 1 . 2 i 1/3 + 3 x 2/3 = .. { obl . }
` 2 .10 i 2/3 - 2 i 1/3 + 2/3 = ... {obl .}
` 3 .( 4,4-2) x 5/8 = ... {obl .}
` 4 . 3,6 x 5/12-1/2 x 3 = ... {obl .}
` 5 . 4/5 + 2,4 : 0,4 -0,2 = ... {obl .}
` 6 . ( 12 - 3 , 6 : 2) x 4 = ... {obl .}
DDZIIĘKUJE :*

3

Odpowiedzi

2009-10-01T14:36:56+02:00
` 1 . 2 i 1/3 + 3 x 2/3 = 2 i 1/3 + 2 = 4 i 1/3
` 2 .10 i 2/3 - 2 i 1/3 + 2/3 = 32/3 - 7/3 + 2/3 = 27/3 = 9
` 3 .( 4,4-2) x 5/8 = 2,4 x 5/8 = 12/5 x 5/8 = 60/40 = 3/2
` 4 . 3,6 x 5/12-1/2 x 3 = 18/5 x 5/12 - 3/2 = 90/60 -3/2 = 3/2 - 3/2 = 0
` 5 . 4/5 + 2,4 : 0,4 -0,2 = 4/5 + 12/5 x 5/2 - 0,2 = 3/5 + 6 = 6 i 3/5
` 6 . ( 12 - 3 , 6 : 2) x 4 = (12 - 1,8) x 4 = 10,2 x 4 = 40,8
Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-01T14:45:24+02:00
` 1 . 2 i 1/3 + 3 x 2/3 = .. { obl . }
2 1/3 + 3 2/3= 2 1/3 + 3/1 x 2/3 [3 się skracają]= 2 1/3 + 2 = 4 1/3
` 2 .10 i 2/3 - 2 i 1/3 + 2/3 = ... {obl .}
10 2/3 - 2 1/3 + 2/3= 8 1/3 +2/3= 8 3/3 = 9
` 3 .( 4,4-2) x 5/8 = ... {obl .}
( 4,4 - 2 ) x 5/8 = 2,4 x 5/8 = 24/10 x 5/8 [skraca się] = 3/2 = 1 1/2=1,5
` 4 . 3,6 x 5/12-1/2 x 3 = ... {obl .}
3,6 x 5/12 - 1/2 x 3/1 = 3/2 -3/2 = 0
` 5 . 4/5 + 2,4 : 0,4 -0,2 = ... {obl .}
4/5 + 24/10 : 0,4 - 0,2 = 4/5 + 24/10 : 2/10 = 8/10 + 24/10 : 2/10=
=32/10 : 2/10 =32/10 x 10/2 [skraca się]=16/1= 16
` 6 . ( 12 - 3 , 6 : 2) x 4 = ... {obl .}
(12-3,6 : 2) x 4 = (12-36/10 x 1/2 [ skraca się ] ) x 4 = (12/1 - 18/10) x 4 =(120/10-18/10) x 4 = 102/10 x 4 = 10 1/5 x 4 = 51/5 x 4/1 = 204 /5 = 40 4/5 = 40,8


2009-10-01T14:52:55+02:00
1)
2 i 1/3 + 3x 2/3= 2 i 1/3+2= 4 i 1/3 [przy mnożeniu 3 skracasz z tą trójką z 2/3 ]

2)
10 i 2/3 - 2 i 1/3 + 2/3 = 8 i 1/3 + 2/3 = 8 i 3/3= 9

3)
(4,4 - 2) x 5/8 = 2,4 x 5/8= 12/5 x 5/8 [dwunastkę skracasz z 8 przez 4 i w 12 masz 3 a w 8 masz 2 i piątkę skracasz z piątką i masz 1] = 3/2 = 1 i 1/2

4)
3,6 x 5/12 - 1/2 x 3 = 3 i 3/5 x 5/12 - 1/2 x 3/1 = 18/5 x 5/12 [piątkę skracasz z piątką i tu i tu masz 1 a 18 i 12 skracasz przez 6 i w 18 masz 3 a w 12 masz 2] = 1 i 1/2

5)
4/5 = 2,4 : 0,4 - 0,2 = 4/5 + 2 i 2/5 - 1/5 = 4/5 + 12/5 x 5/2 [12 skracasz z 2 przez 2 i w 12 masz 6 a w 2 masz 1] - 1/5 = 4/5 + 6 - 1/5 = 6 i 4/5 - 1/5 = 6 i 3/5

6)
( 12 - 3,6 : 2) x 4 = ( 8,4 : 2) x 4 = 4,2 x 4 = 16,8
1 5 1