Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-22T17:32:14+01:00
X - miesiące, w których dostawał po 6000zł
y - miesiące, w których dostawał po 7500zł

6000x + 7500y = 79500
x + y = 12 / * (-6000)

6000x + 7500y = 79500
-6000x - 6000y = -72000
1500y = 7500 / ÷1500
y = 5

x + 5 = 12 / -5
x = 7

Odp. Pracownik otrzymał podwyżkę po 7 miesiącach pracy.
2010-01-22T17:37:20+01:00
X-ilość miesięcy, przez które pracownik otrzymywał podwyżkę
7500-6000=1500
12*6000+x*1500=79500
72000+1500x=79500
1500x=7500
x=5
12-5=7
po 7 miesiącach