1)Pan Walenty kupił bukiet złożony z osiemnastu róż,w którym doddatki(wstążka,rośliny ozdobne) kosztowały 12 zł.Za cały bukiet zaplacił 138zł.

-Oblicz, z ilu róż składałby się bukiet za 138zł,gdyby każda róża była o złotówkę tańsza??

2)W prostopadłościennym naczyniu o podstawie 25cm x 8 cm i wysokości 30 cm jest litr wody. O ile podniesie się poziom wody w tym naczyniu, jeżeli dolejemy do niego pół litra ?

Dam naj:)

2

Odpowiedzi

2010-01-22T20:23:57+01:00
138 - 12 = 126

126 : 18 = 7 ( cena jednej róży )


ile róż bd gdy bd tańsze o 1 zł.

138 : 6 = 23 ( bd 23 róże )
2010-01-22T20:29:32+01:00
1 ) Dane :
kupił - 18 róż
dodatki - 12 zł .
całość - 138 zł .

szukane : ilość róż po zmianie ceny kwiatów o 1 zł .

rozwiązanie : 138 - 12 : 18 = 7

7zł - koszt jednej róży

gdyby każda róża była o złotówkę tańsza - 6 zł .

21 x 6 = 126
126+12 = 138