Pani Ewa kupiła sobie bluzkę ,sukienkę i żakiet.Razem zapłaciła 532zł.Sukienka kosztowała o 67zł wiecej niż bluzka,a zakiet 3 razy wiecej niz bluzka.Ile kosztuje bluzka ,ile sukienka,a ile żakiet ?

Proszę o wypisanie danych

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-23T14:35:09+01:00
X - bluzka
x + 67 - sukienka
3x - żakeit

x+x+67 + 3x = 532
5x +67 = 532/ - 67
5x = 465/ :5
x = 93

x - 93 - bluzka
x + 76 = 93 + 67 = 160 - sukienka
3x = 3 * 93 = 279 = żakiet

93+160+279 = 532

Odp Bluzka kosztowała 93 zł , sukienka 160 zł a żakiet 279 zł
2010-01-23T14:36:38+01:00
B - cena bluzki
s - cena sukienki
z - cena żakietu
Otrzymujemy układ równań:
b+s+z=532
s=b+67
z=3b
Wstawiamy dwa ostatnie równania do pierwszego:
b+b+67+3b=532
5b+67=532
5b=465
b=93
Stąd:
s=b+67=93+67=160
z=3b=3*93=279

Odp: Bluzka kosztowała 93zł, sukienka 160zł, a żakiet 279zł.
  • skr8
  • Rozwiązujący
2010-01-23T16:52:23+01:00
B-cena bluzki
b+67-cena sukienki
3b-cena żakietu

b+(b+67)+3b=532
5b+67=532 / -67
5b=465 / :5
b=93

93zł-cena bluzki
93zł+67zł=160zł-cena sukienki
93zł*3=279zł-cena żakietu

sprawdzenie:

93zł+160zł+279zł=532zł

Odp: Bluzka kosztuje 93 zł, sukienka 160 zł, a żakiet 279 zł