Pan Kowalski pobierał ze swojego konta 12000zł. Kasjerka wyplaciła te kwotę w banknotach o nominalach 200zlotowych i 50 zlotowych. banknotów 200 zlotowych bylo o 10 wiecej niz 50 zlotowych. Ile pan Kowalski otrzymal banknotów?
Prosze o wypisanie danych

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-23T15:39:08+01:00
Dane:

x – ilość banknotów 50 złotowych

50 zł · x – kwota wypłacona w banknotach 50 złotowych

x + 10 – ilość banknotów 200 złotowych

200 zł ·(x + 10) – kwota wypłacona w banknotach 200 złotowych

12000 zł – cała kwota pobrana z banku przez pana Kowalskiego

Rozwiązanie:

50x + 200 · (x + 10) = 12000

50x + 200x + 2000 = 12000

250x + 2000 = 12000  - 2000

250x = 10000  : 250

x = 40

Sprawdzenie:

ilość banknotów 50 złotowych – 40 szt
kwota (50 · 40) = 2000 zł

ilość banknotów 200 złotowych – 40 + 10 = 50 szt
kwota (200 · 50) = 10000 zł

razem ilość banknotów 90 szt
razem kwota 12000 zł

Odp. Pan Kowalski otrzymał 90
  • skr8
  • Rozwiązujący
2010-01-23T17:02:18+01:00
A – ilość banknotów 50 złotowych
50 zł • a – kwota wypłacona w banknotach 50 złotowych
a + 10 – ilość banknotów 200 złotowych
200 zł •(a + 10) – kwota wypłacona w banknotach 200 złotowych
12000 zł – cała kwota pobrana z banku przez pana Kowalskiego

50a+200•(x + 10)=12000
50a+200a+2000=12000
250a+2000=12000 / -2000
250a=10000 / :250
a=40

Sprawdzenie:
ilość banknotów 50 złotowych– 40
Wartość wszystkich banknotów 50 zlotowych- (50 • 40) = 2000 zł
ilość banknotów 200 złotowych– 40 + 10 = 50
Wartość wszystkich banknotów 200 złotowych- (200 • 50) = 10000 zł
razem ilość banknotów- 40+50=90
wartość wszystkich banknotów pobranych z banku przez pana Kowalskiego- 2000zł+10000zł= 12000 zł

Odp. Pan Kowalski otrzymał 90 banknotów