Krzyś postanowił że będzie czytał po 40 stron książki dziennie.Niestety czytał tylko 30 stron dziennie i przeczytanie całej książki zabrało mu 3 dni więcej niż planował.W ciągu ilu dni Krzyś przeczytał całą książkę?Ile stron liczyła ta lektura?

proszę pomóżcie i dajcie rozwiązanie...

3

Odpowiedzi

2010-01-24T12:17:08+01:00
Moim zdaniem powinno to byc tak:
x - liczba dni czytania
40 x = 30 (x + 3)
40 x = 30 x + 90
10 x = 90
x = 9
9 * 40 = 360 - liczba stron w książce
Odp: Krzyś przeczytał książkę w 9 dni. Książkaliczyła 360 stron.

;) pozdro
Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-01-24T12:20:28+01:00
Rozwiązanie;
x--tyle mial czytac
x× 40=(x+3)×30
40x=30x+90
40x-30x=90
10x=90/10
x=9
(x+3)=12\ dni
40 × 9=360 stron

Odp: Krzyś przeczytał lekturę w ciągu 9 dni a liczyła ona 360 stron.
  • Ilys
  • Rozwiązujący
2010-01-24T15:12:59+01:00
X-dni, w których przeczytałby całą książkę, gdyby czytał 40 stron dziennie oraz dni w których czytał po 30 stron dziennie bez tych 3 ktoórych nie planował myśląc, że przeczyta 40 stron dziennie
30x + 3 * 30 = 40x |-30x
90=10x | :10
x=9
9+3=12
odp: Krzys przeczytał książkę w ciągu 12 dni
9*40=360
9*30 + 3*30=270+90=360
odp2:Książka miała 360 stron