Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-24T12:42:44+01:00
Ssak zaliczany do rodziny kotów z rzdu drapieżnych. Zamieszkuje tajgi dżungle i lasy bambusowe. W górach zamieszkuje do wys. 3000m.n.p.m . jEST ON NAJWIĘKSZYM KOTEM NA ŚWIECIE wys: 95cm dł: 290cm ciężar od 200 do 350kg . Ma doskonały słuch i węch jest aktywny o zmierzchu i dniem. W okresie godowym samce toczę walki. Samica rodzi od 1-6 młodycha ciąża trwa 108-110 dni karmi je prez 5-6 miesięcy a dojżałość osiągają w 3 roku życia