Wykonaj redukcję wyrazów podobnych i oblicz ich wartość liczbową wyrażenia.
-3xy³+3xy-(2xy³-xy)
dla x=-1, y=2
tu wynik musi być :32


-(-48a²+10a)-(-4a-a²)
dla a=1¹/₇
wynik musi wyjść:1⁶/₇

-(12√c -c)+(-8c+13√c)
dla c=4
wynik to:-26


oblicz wartość liczbową wyrażenia.
-y+8x-z-2x
dla x=-2, y=6, z=-3
wynik ma być:-15

-8y-4z+x-y-2z+1
dla x= -0,5 ,y=-1,z=2
wynik ma być: -2,5

9y-(7y+x)+(6x-7y)
dla x=-2, y=3
wynik: -25

(6a-8b-0,7)-6,9+a-5b)+1,8
dla a=0,2, b=0,1
wynik: -5,1

½abc-(4ab+2abc)+(-bc+5ab)
dla a=-2, b=½, c=-4
wynik: -5

z góry dziękuję!
daję najlepszą!

2

Odpowiedzi

2010-01-24T13:51:01+01:00
A) -3xy³+3xy-(2xy³-xy) = -3xy³ + 3xy - 2xy³ + xy = -5xy³ + 4xy
x = -1 , y=2
-5 * (-1) * 2³ + 4 * (-1) * 2 = 5 * 8 + (-4) * 2 = 40 - 8 = 32
b) -(-48a²+10a)-(-4a-a²) = 48a² - 10a + 4a + a² = 49a² - 6a
a = 1¹/₇
(49 * ( ⁸/₇)²)- (6 * ⁸/₇) = ⁴⁹*⁶⁴/₄₉ - ⁶*⁸/₇ = 64 - 48/7 = 64 - 6 ⁶/₇ = 58 ⁶/⁷ Tutaj niestety inaczej mi nie wychodzi .
Na dalsze nie mam już czasu , obliczanie jest bardzo czasochłonne , ale w jakiś tam sposób pomogłam . Pzdr. ;)
2010-01-24T16:56:45+01:00
) -3xy³+3xy-(2xy³-xy) = -3xy³ + 3xy - 2xy³ + xy = -5xy³ + 4xy
x = -1 , y=2
-5 * (-1) * 2³ + 4 * (-1) * 2 = 5 * 8 + (-4) * 2 = 40 - 8 = 32