Odpowiedzi

2010-01-24T14:01:25+01:00
Wykonujemy wszystko od końca, przeciwnym działaniem:
2*2,4*(-0,5)/(-1,2)/0,5 = 4
9 4 9
2010-01-24T14:02:00+01:00
Wybrałem pewną liczbę i pomnożyłem ją przez 0,5.Uzyskany wynik pomnożyłem przez -1,2,po czym podzieliłem najpierw przez -0,5,a potem przez 2,4 i otrzymałem 2.Jaką liczbę wybrałem na początku?


x - pewna liczba

{[0,5*x*(-1,2)] : (-0,5) } : 2,4 = 2
{[ -0,6x ] : (-0,5)} : 2,4 = 2
{ 1,2x} : 2,4 = 2 /*2,4
1,2 x = 2*2,4
1,2 x = 4,8
x = 4,8 : 1,2
x = 4

Odp. Wybrana liczba to 4

Spr.L(4)= 0,5*4 =2
2*(-1,2) = -2,4
-2,4: (-0,5) = 4,8
4,8 : 2,4 = 2
P(4) = 2
L(4) = P(4)
20 2 20