Odpowiedzi

2010-01-24T14:11:26+01:00
Najpierw obliczasz pole działki[trapezu]
a-25 cm
b-450m=4500cm
h-400m=4000cm
P=a+b*h/2
P=4525*4000=18100000/2=9050000cm2

Pole zamieniasz na inną jednostke,w tym wypadku ha.

9050000cm2=0,0905ha
Teraz mnożymy to przez ilość tony
0,0905ha*4,5t=0,40725t
Odp.Rolnik z całej działki zebrał 0,70725 t pszenicy.
To zadanie powinno być dobrze zrobione ze względu na to że miałam podobne.
2010-01-24T14:17:25+01:00
Działka w kształcie trapezu prostokątnego
a = 450 m - podstawa dolna
b = 250 m - podstawa górna ( nie wiem czy dobrze odczytałem ten wymiar ? )
h = 400 m - wysokość trapezu

1. obliczam pole trapezu
P= (a + b):2*h
P = (450 + 250):2*400
P = 700 :2*400
P = 350*400 m²
P = 140.000 m²
P = 14 ha ( bo 1ha = 10.000 m²)

2. Obliczam ile ton przenicy zebrał z całej działki
z 1ha zebrał 4,5 t pszenicy
z 14 ha zebrał 14*4,5 t = 63 t pszenicy

Odp. Z całe działki 14 ha zebrał 63 t pszenicy
2010-01-24T19:41:25+01:00
25cm = ¼m
p = ((400m + ¼m) × 400m) :2 =( 400¼m × 400) : 2 = 160100 : 2 = 80050m²
1 hektar = 10000m²
80050 : 10000 = 8,0050
4,5 tony = 4500
8,0050 × 4500 = 36022,5
odp. z całej działki zebrał 36022,5 t przenicy