Odpowiedzi

2010-01-24T15:42:37+01:00
(x-1) * (x+1) - (2x-3)² =
x²+x-x-1 - (4x²-12x+9) =
x²-1-4x²+12x-9 =
-3x²+12x-10

a=-3 b=12 c=-10
Δ=b²-4aC
Δ=12²-4*(-3)*(-10)
Δ=144-120
Δ=24
√Δ = 2√6
x₁ = (-b-√Δ)/2a
x₁ = (-12-2√6)/(-6)
x₁ = 2 + √6/3
x₂ = (-b+√Δ)/2a
x₂ = (-12+2√6)/(-6)
x₂ = 2 - √6/3


* mnożenie

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-24T16:03:05+01:00
Moja wyp została usunięta;/
to jeszcze raz rozwiąze
(x-1)(x+1) - (2x-3)2

x miedzy nawiasami - mnozenie
w ostatnia dwojka to do potegi 2. Pilne


(x-1)(x+1) - (2x-3)²= korzystamy ze wzorów skróconego mnożenia
x² - 1 - 4x² +12x -9=teraz tylko redukujemy
-3x² +12x -10


wynik poprawny