Odpowiedzi

2010-01-24T15:25:12+01:00
8(x - 1) + (x - 1)(x² + 4) = 0
(x - 1)[8 + (x² + 4)] = 0
(x - 1)(x² + 12) = 0

Aby iloczyn był równy 0 co najmniej jeden z czynników musi być 0
x - 1 = 0
x = 1

x² + 12 = 0
x² ≥ 0
x² + 12 ≥ 12 > 0
czyli drugi czynnik jest zawsze różny od 0

x = 1
2010-01-24T16:59:43+01:00
8(x-1)+(x-1)(x*x+4)=0

(x-1)(8 + x*x + 4) = 0

(x-1)(x*x+12) = 0

x-1=0 lub x*x+12=0
x=1 lub x*x=-12

x=1, bo x*x jest liczbą nieujemną, czyli nie może być x*x=-12

Zatem jedyne rozwiązanie, to x=1