Antykwariusz zakupił stolik do kawy i lustro za łączną kwotę 4050 zł. Sprzedał lustro zyskując na transakcji 25%, a sprzedając stolik zyskał 40%. Zarobił w ten sposób 1260 zł. Ile zapłacił za lustro, a ile za stolik? Układ równań.

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-24T15:00:57+01:00
X-cena lustra
y-cena stolika
x+y=4050
1.25x+1.4y=5310
y=4050-x
1.25x+1.4(4050-x)=5310
y=4050-x
1.25x-1.4x=5310-567
y=4050-x
-0.15x=-360 /:-0.15
y=4050-x
x=2400
y=4050-2400=1650
x=2400
Antykwariusz zapłacił za lustro 2400 zł, a za stolik 1650 zł
2010-01-24T15:01:35+01:00
X=cena zakupu stolika
y-cena zakupu lustra

x+y=4050zł→x=4050-y
25%x+40%y=1260zł

0,25x+0,4y=1260
0,25(4050-y)+0,4y=1260
1012,5-0,25y+0,4y=1260
0,15y=1260-1012,5
0,15y=247,5
y=247,5:0,15
y=1650zł= cena zakupu lustra

x=4050-y=4050-1650=2400zł=cena zakupu stolika

odp. kupił stół za 2400zł a lustro za 1650zł
2010-01-24T15:06:39+01:00
X - stolik do kawy
y- lustro

{x+y=4050 /×(-1,4)
{1,4x+1,25y=5310
{-1,4x-1,4y=-5670
{1,4x+1,25y=5310
-0,15y=-360 /:(-0,15)
y=2400

x+y=4050
x=4050-2400
x=1650

spr. 1650+2400=4050

Odp. Za lustro zapłacił 2400 zł, a za stolik do kawy 1650 zł.