Odpowiedzi

  • Roma
  • Community Manager
2010-01-24T15:13:06+01:00
X - długość przyprostokątnych (jest to Δrównoramiennych, więc są one równe)
2a - długość przeciwprostokątnej
h - wysokość trójkąta opuszczona na przeciwprostokątną
(2a)² = x² + x²
4a² = 2x² /:2
x² = 2a²
x = √2a²
x = a√2

Wysokość (h), połowa przeciwprostokątnej(½* 2a = a) i przyprostokątna (x) tworzą trójkąt prostokątny, w którym x to teraz przeciwprostokątna, czyli
x² = h² + a²
(a√2)² = h² + a²
2a² = h² + a²
h² = 2a² - a²
h² = a²
h = a
Odp. Wysokość ma długość a.