Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-24T15:34:56+01:00
Ix+2I = 2(3-x)
x+2=2(3-x)
x+2=6-2x |+2x |-2
3x=4 |:3
x=4/3

lub

x-2=2(3-x)
-x-2=6-2x |+2x |+2
x=8

Jeżeli mamy coś zapisane jako wartość bezwzględną to zawsze powstanie nam liczba dodatnia, więc jeżeli mamy np.
|-2|=2
|1|=1
Jeżeli występuje jakaś niewiadoma (x) to należy przyjąć dwie możliwości
dla |x|
1. x≥0 więc |x|=x
2.x<0 więc |x|=-x

więc dla np.
|x+2| są dwie możliwości
1. x≥-2 więc |x+2|=x+2
2.x<-2 więc |x+2|=-x-2

a dla |x-4|
1.x≥4 więc |x-4|=x-4
2.x<4 więc |x-4| = -x+4= 4-x
2010-01-24T15:35:20+01:00

Ix+2I = 2(3-x)
x + 2 =6 - 2x
x + 2x = 6 - 2
3x = 4 /:3
x=1 i jedna trzecia


W wartości bezwzględnej to każda liczba, albo litera ktora jest w tej wartości bedzie liczbą dodatnią np. I-3I=3 albo I3I=3

a we wzorach np.
P= 1/2 * a*h i zmienną ma być a to musisz najpierw pomnożyc przez 2 bo masz 1/2 i musisz sprowadzic do wspolnego mianownika i dlatego mnozysz przez 2 i wyjdzie ci
2P=ah
następnie żeby uzyskać a musisz podzielić przez h
2P= ah /:h
i wyjdzie ci
2P/h=a
a= 2P/h
mam nadzieje ze w jakis sposob pomoglem:)))