Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-01-24T15:52:38+01:00
A)60zł i 11% kwoty 600zł
b)5,7zł i 10,5 % kwoty 57zł
c) 40kg i 19,8 % masy 200kg
d)5500$i 109% kwoty 5000$

to jest bardzo proste .

a) 60 zł i 11/100 * 600 zł
60 zł i 11 zł

b) i robisz tak samo..
2010-01-24T15:58:37+01:00
A) 11% kwoty 600 zł = 0,11*600 = 66 zł
Masz 60 zł i 66 zł
Jakbyś jeszcze chciał/chciała porównać te wartości :
(66/60)*100% = 110% - 66 zł stanowi 110% kwoty 60 zł

b) 10,5% kwoty 57 zł = 0,105*57 = 5,985 zł
Masz 5,7 zł i 5,985 zł
Jakbyś jeszcze chciał/chciała porównać te wartości :
(5,985/5,7)*100% = 105% - 5,985 zł stanowi 105% kwoty 5,7 zł

c) 19,8% masy 200kg = 0,198*200 = 39,6 kg
Masz 40 kg i 39,6 kg
Jakbyś jeszcze chciał/chciała porównać te wartości :
(39,6/40)*100% = 99% - 39,6 kg stanowi 99% masy 40 kg

d) 109% kwoty 5000$ = 1,09*5000 = 5450 $
Masz 5500$ i 5450$
Jakbyś jeszcze chciał/chciała porównać te wartości :
(5450/5500)*100% = 99,09% - 5450$ stanowi 99,09% kwoty 5500$
2 3 2