Zad.1.
8 cm belki waży 3kg. Ile waży belka, której długość jest równa 108cm?

zad.2.
100g jogurtu zawiera 3,8g białka. Ile białka jest w 340g jogurtu?

zad.3.
Stosunek dwóch liczb, z których jedna jest o 25 większa od drugiej wynosi 3:5. Znajdź te liczby

zad.4.
Mama ma 42 lata, a jej dzieci 12 i 8 lat. Za ile lat wiek mamy będzie równy sumie lat jej dzieci?

zad.5.
Samolot przebył pewną drogę w 1 godz. I 6 min. W jakim czasie przebędzie tę drogę jeżeli będzie leciał z prędkością o 20% większą?

Proszę o pomoc:)) !

3

Odpowiedzi

2010-01-24T17:17:28+01:00
Zad.1
8cm-3kg
108cm-x

x= (108*3) : 8=324 :8=40,5

zad.2
100g-3,8g
340g-x

x=(3,8*340):100=1292:100=12.92

Tylko dwa zadanka ;D
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-24T17:25:56+01:00
Zad.1
108cm:8cm=13.5
13.5x3kg=40.5kg
Belka waży 40.5kg.
zad.2
340g:100g=3.4g
3.4x3.8=12.92g
Odp.W 340g jogurtu jest 12.92g białka
zad.3
Odp.te liczby to 75:125
zad.4
Odp.Nigdy ponieważ mama będzie starzała się wraz z dziećmi.
zad.5
1g6min=100%
100%-20%=80%
0.80x66min=52.8min
o.8min=40s
Odp.Samolot przebędzie tę drogę w 52min 40s.
2010-01-24T17:42:11+01:00
Zadanie1
8cm----3kg
108----x

x=3*108/8=40,5kg

108cm belki waży 40,5kg

zadanie2
100g----3,8g
340g----x

x=3,8*340/100=12,92g

w 340g jogurtu znajduje się 12,92g białka.

zadanie3

zadanie4
wiek mamy liczymy pojedyńczo, a wiek dzieci podwójnie
42|20
43|22
44|24
45|26
46|28
47|30
48|32
49|34
50|36
51|38
52|40
53|42
54|44
55|46
56|48
57|50
58|52
59|54
60|56
61|58
62|60
63|63
64|64

za 22lata

zadanie5