Odpowiedzi

2010-01-24T17:35:17+01:00
3(x-2) w mianowniku 5 = 4(x+3) w mianowniku 3

3(x-2)/5=4(x+3)/3 /*15
3*3(x-2)=5*4(x+3)
9x-18=20x+60
9x-20x=60+18
-11x=78 /*-1
11x=-78
x≈7.09

liczylam to kilka razy i ciagle wychodzi mi ten wynik=/

2010-01-24T17:39:14+01:00
3X-6/5 = 4X+12/3
9X-18/15=20X+60/15 <i to dzielę>/15
9x-18-20x-60=0
-11x-78=0
-11x=78
x= 78/11
x= 7,09

Mi także tyle wyszło ... W podręczniku musi być błąd ...
2010-01-24T20:58:13+01:00
3(x-2) w mianowniku 5 = 4(x+3) w mianowniku 3

3(x-2)/5 = 4(x+3)/3 |*15
3*3(x-2) = 5*4(x+3)
9x - 18 = 20x + 15
9x - 20x = 15 + 18
-11x = 33
x = 33 / (-11) = -3