Odpowiedzi

  • Roma
  • Community Manager
2010-01-24T17:45:44+01:00
A)
3(5a+3b)-(10a+10b) = 15a + 9b - 10a - 10b = 5a - b =
dla a = -⅕ = - ²/₁₀ = - 0,2 i b = 0,2
= 5*(- 0,2) - 0,2 = - 1 - 0,2 = - 1,2

b)
2-10(2y-x)+29-y+4x)
nie wiadomo gdzie nawias :) więc zrobię dwie wersje
1) 2-10(2y-x)+29-y+4x = 2 - 20y + 10x + 29 - y + 4x = 14x - 21y + 31 =
dla x = - 1 i y = - 0,1
= 14*(-1) - 21*(-0,1) + 31 = -14 + 2,1 + 31 = 19,1
2) 2-10(2y-x)+29-(y+4x) = 2 - 20y + 10x + 29 - y - 4x = 6x - 21y +31 =
dla x = - 1 i y = - 0,1
= 6*(-1) - 21*(-0,1) + 31 = -6 + 2,1 + 31 = 27,1

c) -2(-3x-y)-3x(1+y) = 6x + 2y - 3x - 3xy = 3x + 2y - 3xy =
dla x = 2 i y = 1/4 = 0,25
= 3*2 + 2*0,25 - 3*2*0,25 = 6 + 0,5 - 1,5 = 5

d) -96-3y)-(x-2y)-2(x+y)
tu też nie wiadomo czy - na początku jest przed nawiasem czy w nawiasie:)
1) (-96-3y)-(x-2y)-2(x+y) = -96 - 3y - x + 2y - 2x - 2y = - 3x - 3y - 96 =
dla x= -1 y= -⅓
= - 3*(-1) - 3*(-⅓) - 96 = 3 + 1 - 96 = - 92
2)
-(96-3y)-(x-2y)-2(x+y) = - 96 + 3y - x + 2y - 2x - 2y = - 3x + 3y - 96 =
dla x= -1 y= -⅓
= -3*(-1) + 3*(-⅓) - 96 = 3 - 1 - 96 = - 94