Zapisz w jak najprostszej postaci :
2x(x-5) -3(x*x-2x) + (x-2)x =
a(a+b+c) -b(a-b+c) -c(a-b-c)=
x(x*x+2x+1)-(-4x*x*x + 8x*x - 6) :2=

* to razy :D
w pierwszym powinno wyjść -6x
drugim: a do drugiej + b do drugiej + c do drugiej
trzecim: 3x do drugiej - 2x do drugiej + x + 3

Pomóżcie proszę to na jutro :*

2

Odpowiedzi

2010-01-24T20:24:16+01:00
2x(x-5) -3(x*x-2x) + (x-2)x =2x²-10x-3(x²-2x)+x²-2x=2x²-10x-3x²+6x+x²-2x=
=-6x

a(a+b+c) -b(a-b+c) -c(a-b-c)=a²+ab+ac-ab+b²-bc-ac+bc+c²=a²+b²+c²

13 3 13
2010-01-24T20:29:47+01:00
2x(x-5) -3(x*x-2x) + (x-2)x = 2x(do kwadratu) - 10x - 3x(do kwadratu) + 6x + x(do kwadratu) - 2x= 3x (do kwadratu) -3x(do kwadratu) -12x + 6x = -6x


a(a+b+c) -b(a-b+c) -c(a-b-c)= a(do kwadratu) + ab + ac - ba + b(do kwadratu) -bc -ca + c(do kwadratu) + cb = a do 2 b do 2 c do 2


x(x*x+2x+1)-(-4x*x*x + 8x*x - 6) :2=
x do 3 + 2x do 2 +x (+4x do 3 -8x do 2 + 6) :2 = x do 3 + 2x do 2 + x +2x do 3 - 4x do 2 + 3 = 3x do 3 + 6 x do 2 + x + 3
16 4 16