Odpowiedzi

2010-01-24T20:32:24+01:00
Y=ax+b -równanie prostej
prosta AB,do tego równania podstawiasz współrzędne A i B
A=(-2;-3) B=(6;3)
-3=-2a+b
3=6a+b ,rozwiązujesz układ równań mnożąc to równanie przez -1
-3=-6a-b
-3=-2a+b
-6=-8a
a=¾
-3=-2×¾+b
-3=-3/2+b
b=-3/2
y=¾x-1,5
prosta BC,B=(6;3) C=(-1;4)
3=6a+b
4=-a+b mnożymy przez -1
-4=a-b
3=6a+b
-1=7a
a=-1/7
4=1/7+b
b=4-1/7
b=3i(6/7)
y=-1/7x+3i(6/7)
prosta CD,C=(-1;4) D=(-5;1)
4=-a+b
1=-5a+b
-1=5a-b
4=-a+b
3=4a
a=¾
4=-¾+b
b=4¾
y=¾x+4¾
prosta AD.A=(-2;-3)D=(-5;1)
-3=-2a+b
1=-5a+b
a=-4/3
b=-5⅔