Odpowiedzi

2010-01-24T22:25:50+01:00
1ar=100m²
16 arów=1600m²
bok działki ma a=√1600m²=40m

wymiary chodników:0,6m na (40-2m)=0,6m×38m=22,8m²
wymiary 2 innych chodników:2×0,6×(40-1,6)=2×0,6×38,4=46,08m²

razem powierzchnia chodników=22,8+46,08=68,88m²

1600m²=100%
68,88m²=x%

x=68,88×100:1600
x=4,305%
odp. chodniki stanowią 4,305% powierzchni działki.