Odpowiedzi

2009-10-02T18:51:03+02:00
A) Podstawiałam za x.
{0,4x+y=6
{x=8-0,75y

0,4*(8-0,75y)+y=6
3,2-3y+y=6
302-2y=6
-2y=6-3,2
-2y-2,8 / :(-2)
y = -1,4

x = 8-0,75y
x = 8-0,75* (-1,4) = 8+1,05 = 9,05

{x = 9,05
{y = -1,4

b)
{2x+3y = 1
{½x+y=2 / *2

{2x+3y=1
{x=2-y

2(2-y)+3y=1
4-2y+3y=1
y=1-4
y=-3
x=2-y
x=2-(-3) = 1

c)
{x-y-3=0
{2x+3y=11

{x=3+y
{2x+3y=11

2(3+y)+3y=11
6+2y+6y=11
8y-11-6
8y=5 / :8
y= 5 ósmych
x= 3+y
x= 3+ 5 ósmych= 3 i pięć ósmych

d) podstawiałam za y.
{-3x-6+2x+2y=2
{2y+4+3x-3y=2x-1

{-3x+2x+2y=2+6
{2y+3x-3y-2x=-1-4

{-x+2y=8
{-x-y=-5 / *(-1)

{-x+2y=8
{x+y=5

{-x+2y=8
{y=5-x

-x+2(5-x)=8
-x+10-2x=8
-3x=8-10
-3x=-2 / :(-3)
x=⅔

y=5-x
y=5-⅔

Jeśli znasz prawidłowe wyniki, a coś się nie zgadza, to pisz na priv. ;)