Odpowiedzi

2009-10-02T16:31:19+02:00
(troche dziwacznie napisane to pierwsze równanie)
niewiem czy miało być tak
(x-2) (x+3)=x
x²-2x+3x-6-x=0
x²-6=0
x²=6
x=√6

4X² -2=0
x²=2/4
x=√2/2

(x-3)(2x+1)=2x(x-5)
2x²-6x+x-3=2x²-10x
2x²-6x+x-3-2x²+10x=0
5x-3=0
x=3/5
2009-10-02T16:32:26+02:00
(x-2) (x+3)=X * x =5 tego to ja nie rozumie dlaczego ty są 2 znaki równa się ????????????



(x-3)(2x+1)=2x(x-5)
2x do potęgi drugiej +1-6x-3=2xdo potęgi drugiej -10x
2x do potęgi drugiej -6x -2x do potęgi drugiej +10x=-1+3
4x=2/4
x=1/2 (jedna druga)

Mam nadzieję że chociaż troche pomogłam : ).