Rozwiąż równania i nierówności
i)-3(x+2)-2(x+3)=-7
j)-5(2x-1)+4(x-6)=3(5-x)
k)4(2x-8)-6(x-4)=2
l)3(2x-1)-6(x-3)=4(4-x)
m)2(x+1)+3(x-2)<x+4
n)3(x-5)-2(3x-1)>-5x-7

wykonaj działania i zredukuj wyrazy podobne
a)(3a-b+1)-(a-b)+(-4a-3)
b)2x(x-5y)-3y(2x+y)
c)(3r-2)(2r+5)
d)(2a+3)(3b-2)-5(2a-b)
e)(2x+y)(x-3y)
f)(x+5y)(x-2y)
g)(4x+y)(1-2y)

3

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-01-25T09:45:15+01:00
Rozwiąż równania i nierówności
i)-3(x+2)-2(x+3)=-7
-3x-6-2x-6=-7
-3x-2x=-7+6+6
-5x=5/:(-5)
x=-1

j)-5(2x-1)+4(x-6)=3(5-x)
-10x+5+4x-24=15-3x
-10x+4x+3x=15-5+24
-3x=34/:(-3)
x=34/3

k)4(2x-8)-6(x-4)=2
8x-32-6x+24=2
8x-6x=2+32-24
2x=10/:2
x=5

l)3(2x-1)-6(x-3)=4(4-x)
6x-3-6x+18=16-4x
6x-6x+4x=16+3-18
4x=1/:4
x=1/4=0,25

m)2(x+1)+3(x-2)<x+4
2x+2+3x-6<x+4
2x+3x-x<4-2+6
4x<8/:4
4x<2

n)3(x-5)-2(3x-1)>-5x-7
3x-15-6x+2>-5x-7
3x-6x+5x>-7+15-2
2x>6/:2
x>3

wykonaj działania i zredukuj wyrazy podobne
a)(3a-b+1)-(a-b)+(-4a-3)
3a-b+1-a-b-4a-3
-2a-2b-2

b)2x(x-5y)-3y(2x+y)
2x^-10xy-6yx-3y^

c)(3r-2)(2r+5)
6r^+15r-4r-10
6r^+11r-10

d)(2a+3)(3b-2)-5(2a-b)
6ab-4a+9b-6-10a-5b
6ab-14a+4b-6

e)(2x+y)(x-3y)
2x^-6yx+yx-3y^
2x^-7yx-3y^

f)(x+5y)(x-2y)
x^-2yx+5yx-10y^
x^+3yx-10y^

g)(4x+y)(1-2y)
4x-8xy+y-2y^
2010-01-25T10:02:03+01:00
I)(-3x+6)-(2x+6)=-7=
-3x+6-2x-6=-7
-3x-2x=-6+6-7
-6x=-7 /(-6)
x=1i 1/7

j)(-10x+5)+(4x-24)=15-3x
-10x+5+4x-24=15-3x
-10x+4x+3x=-5+24+15
-3x=44 /(-3)
x= -14 i 2/44

k)(8x-32)-(6x+24)=2
8x-32-6x-24=2
8x-6x=32+24+2
2x=58 /2
x= 28

l) (6x-3)- (6x+18)= 16-4x
6x-3-6x-18=16-4x
6x-6x+4x=3+18+16
4x=37 /4
x= 9,25


m)(2x+2) + (3x-6)<4+x
2x+2+3x-6<4+x
2x+3x-x<-2+6+4
4x<8 /4
x<2



n) (3x-15)-(6x+2)>-5x-7
3x-15-6x+2>-5x-7
3x-6x+5x>15-2-7
2x>6 /2
x>3



a)3a-b+1-a+b-4a-3=-2a-2
b)2x do 2 -10xy- 6xy-3y do 2 =-16xy +2x do 2 - 3 y do 2
c)6r+15r-4r-10= 17r-10
d)(6ab-4a+9b-6)- 10ab+5b
6ab-4a+9a-6-10ab+5b= -4ab+5a-6+5b
E)2x do 2- 6xy +xy - 3y do 2= 2 x do 2 - 5xy - 3 y do 2
f)x do 2 - 2xy + 5xy - 10y do 2= x do 2 +3xy -10y do 2
g)4x- 8xy+y- 2y do 2=
2010-01-25T10:12:37+01:00
I)-3(x+2)-2(x+3)=-7
-3x-6-2x-6 = -7
-3x-2x= -7+6+6
-5x = 5 / : (-5)
x=-1

j)-5(2x-1)+4(x-6)=3(5-x)
tego nie wiem , bo wynik zly wychodzi , chyba zle dane .

k)4(2x-8)-6(x-4)=2
8x-32-6x+24=2
8x-6x=2-24+32
2x=10 / :2
x=5

l)3(2x-1)-6(x-3)=4(4-x)
6x-3-6x+18=16-4x
6x-6x+4x=16-18+3
4x=1/:4
x=¼

m i n , nie wiem ; )


a)(3a-b+1)-(a-b)+(-4a-3) =
3a-b+1-a+b-4a-3= -2a-2

b)2x(x-5y)-3y(2x+y) =
3x-10xy-6xy-2y=-16xy-3x-2y


c)(3r-2)(2r+5) = 6r+15r-4r-10 = 17r-10


d)(2a+3)(3b-2)-5(2a-b)= 6ab-4a+9b-6-10a+5b =6ab-14a+14b-6


e)(2x+y)(x-3y)
3x-6xy+xy-4y = -5xy+3x-4y

f)(x+5y)(x-2y)
2x-2xy+5xy-10y =3xy+2x-10y

g)(4x+y)(1-2y)
4x-8xy+y-3y = -8xy+4x-2y

nie wiem , czy to jest dobrze ; )