Odpowiedzi

2010-01-25T15:23:59+01:00
X - jeden bok = 30 m
y - drugi bok = 1,5 razy 30 = 45 m
obwód = 2x + 2y = 2 razy 30 + 2 razy 45 = 60m + 90 m = 150 m
2010-01-25T15:26:55+01:00
30m - długość jednego boku (- z tego wynika, że jego równoległy bok ma również 30m)
1,5 * 30 m = 45 m - długość drugiego boku (- z tego wynika, że jego równoległy bok ma również 45 m)

45m + 45m + 30m +30m = 150 m

Odp. Na ogrodzenie tej działki trzeba 150 m siatki.
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-25T15:27:21+01:00
Rysunek pomocniczy w załączniku.
Bok b = 30m
Bok a jest dłuższy o 1,5 raza. Więc długość a wynosi:
30m * 1,5 = 45m

Żeby ogrodzić całą działkę musimy kupić siatkę na 2 boki a i 2 boki b. Zatem długość siatki wynosi:
2 * 45m + 2 * 30m = 90m + 60m = 150m