Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-25T16:07:08+01:00
A)
8x+7=4x+3
8x-4x=3-7
4x=-4
x=-1


b)
3(1-x)=0
3-3x=0
-3x=-3
x=1
2010-01-25T16:08:51+01:00
-1, 1, 3
a)8x+7=4x+3

b) 3(1-x)=0
Podstawiamy -1
a) -8 + 7 = -4 +3
-1=-1 prawda
b) 3 (1-(-1)) =0
3*2=0
6=0 fałsz

Podstawiamy 1
a) 8+ 7 =4+3
15=7 fałsz
b) 3 (1-1)=0
3*0=0
0=0 prawda

Podstawiamy 3
a)24+7=12+3
31=15 fałsz

b) 3 * (1-3)=0
3 * (-2)=0
-6=0 fałsz

W przypadku pierwszego równania liczbą je spełniającą jest -1 natomiast w drugim równaniu jest to liczba 1
2010-01-25T16:10:40+01:00
A) 8×(-1)+7=4×(-1)+3
-8+7=-4+3
-1=-1
P=L
Odp. Równanie spełnia liczba -1

b) 3(1-1)=0
3×0=0
0=0
P=L
Odp. Równanie spełnia liczba 1