Z1.Usun nawiasy i zredukuj wyrazy podobne:
A)-5x+(-2y+4x)-(7x-8y)-x+(2-6y)
b)-9z-(4-3z)-8y-(-7+8y)+(-2y-7)

z2. Oblicz wrtosc liczbowa wyrażenia

a)-y+8x-z-2z dla x=-2, y=6 , z=-3
b)-8y-4z+x-y-2z+1 dla x=-0,5 , y=-1, z=2
c)9y-(7y+x)+(6x-7y) dla x=-2 , y=3
d) )6a-8b-0,7)-(6,9+a-5b)+1,8 dla a=0,2 , b=0,1
e) 1/2abc-(4ab+2abc)+(-bc+5ab) dla a=-2 , b=1/2 , c=-4




POMOCY PILNEEEEE

3

Odpowiedzi

2010-01-25T16:57:33+01:00
A)-5x+(-2y+4x)-(7x-8y)-x+(2-6y) = -5x -2y +4x -7x +8y -x +2-6y = -9x +2
b)-9z-(4-3z)-8y-(-7+8y)+(-2y-7) = -9z-4 +3z -8y +7 -8y -2y-7 = -6z -4 -18y

z2. Oblicz wrtosc liczbowa wyrażenia

a)-y+8x-z-2z=-y+8x -3z dla x=-2, y=6 , z=-3
-6 -16 +9 =13

b)-8y-4z+x-y-2z+1=-9y -6z +x +1 dla x=-0,5 , y=-1, z=2
9-12 -0,5 +1 = -2,5

c)9y-(7y+x)+(6x-7y)=9y-7y-x +6x -7y = -5y +5x dla x=-2 , y=3
-15 -10 =-25

d)(6a-8b-0,7)-(6,9+a-5b)+1,8 = 6a-8b-0,7 -6,9-a+5b +1,8 = 5a -3b -5,6 dla a=0,2 , b=0,1
1 - 0,3 -5,6 = -4,9

e) 1/2abc-(4ab+2abc)+(-bc+5ab)= 0,5abc -4ab -2abc -bc +5ab =-1,5abc +ab -bc
dla a=-2 , b=1/2 , c=-4
-1,5(-2*0,5*-4) -0,5 +2 = 7,5 -0,5 +2 = 9

Prosze O naj mysle ze dobrze :)XD

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-25T17:00:07+01:00
Z1.Usun nawiasy i zredukuj wyrazy podobne:
A)-5x+(-2y+4x)-(7x-8y)-x+(2-6y)=
= -5x -2y + 4x -7x + 8y -x + 2 - 6y =
= -9x + 2

b)-9z-(4-3z)-8y-(-7+8y)+(-2y-7)=
= -9z - 4 + 3z -8y +7 -8y -2y -7 =
= -6z-18y -4

z2. Oblicz wrtosc liczbowa wyrażenia

a)-y+8x-z-2z dla x=-2, y=6 , z=-3

= -y +8x -3z
= -6 + 8*(-2) - 3*(-3) =
= -6 -16 + 9=
= -22+9 =
= 13
b)-8y-4z+x-y-2z+1 dla x=-0,5 , y=-1, z=2
= -9y +x - 6z + 1
= (-9)*(-1) + (-0,5) -6*2 + 1=
= 9 -0,5 - 12 + 1=
= 10 - 12,5-
= -2,5
c)9y-(7y+x)+(6x-7y) dla x=-2 , y=3
=9y -7y -x +6x -7y =
= -5y + 5x
= (-5)*3 + 5*(-2) =
= -15 -10=
= -25
d) )6a-8b-0,7)-(6,9+a-5b)+1,8 dla a=0,2 , b=0,1
= 6a -8b -0,7 - 6,9 -a + 5b + 1,8=
= 5a -3b -5,8
= 5*0,2 - 3*0,1 - 5,8=
= 1 - 0,3 - 5,8=
= 1 - 6,1=
= - 5,1
e) 1/2abc-(4ab+2abc)+(-bc+5ab) dla a=-2 , b=1/2 , c=-4
= 1/2abc -4ab - 2abc -bc + 5ab=
= - 1,5abc + ab - bc=
= b(-1,5ac +a -c)
= 1/2[ -1,5*(-2)*(-4) + (-2) - (-4)]=
= 1/2[ -12 -2 +4]=
= 1/2[ -10]=
= -5
  • Użytkownik Zadane
2010-01-25T18:16:44+01:00
A)-5x+(-2y+4x)-(7x-8y)-x+(2-6y) = -5x -2y +4x -7x +8y -x +2-6y = -9x +2
b)-9z-(4-3z)-8y-(-7+8y)+(-2y-7) = -9z-4 +3z -8y +7 -8y -2y-7 = -6z -4 -18y
zad2. Oblicz wrtość liczbowa wyrażenia
a)-y+8x-z-2z=-y+8x -3z dla x=-2, y=6 , z=-3
-6 -16 +9 =13
b)-8y-4z+x-y-2z+1=-9y -6z +x +1 dla x=-0,5 , y=-1, z=2
9-12 -0,5 +1 = -2,5
c)9y-(7y+x)+(6x-7y)=9y-7y-x +6x -7y = -5y +5x dla x=-2 , y=3
-15 -10 =-25
d)(6a-8b-0,7)-(6,9+a-5b)+1,8 = 6a-8b-0,7 -6,9-a+5b +1,8 = 5a -3b -5,6 dla a=0,2 , b=0,1
1 - 0,3 -5,6 = -4,9
e) 1/2abc-(4ab+2abc)+(-bc+5ab)= 0,5abc -4ab -2abc -bc +5ab =-1,5abc +ab -bc
dla a=-2 , b=1/2 , c=-4
-1,5(-2*0,5*-4) -0,5 +2 = 7,5 -0,5 +2 = 9