Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-01-25T17:55:12+01:00
X - cena łańcuszka
y- cena wisiorka

x+y=108
x-8+120%=100

x+y=108
y-8+1,2x=100

x=105-y
y-8+126-1,2y=100

x=105-y
y-1,2=100-126+8

x=105-y
-0,2y=-18 /: (-0,2)

x=105-y
y=90 [zł]

x=105-90
x=15 [zł]
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-25T18:00:02+01:00
y-cena łańcuszka [w zł]
x- cena wisiorka [w zł]

x+y=105
x-8+1,2y=100 /+8

x+y=105 /*(-1)
x+1,2y=108

-x-y=-105
+ x+1,2y=108
--------------------
0,2y=3 /*10
2y=30 /:2
y=15

y=15
x+y=105

y=15
x+15=105 /-15

y=15
x=90

odp.: wisiorek kosztuje 90 zł.
2010-01-25T18:13:16+01:00
X - cena łańcuszka
y - cena wisiorka

x+y=105
(y-8) + (x + 20%x) = 100

x+y=105
(y-8)+ 1,2x = 100

x+y = 105 /*(-1)
1,2x + y = 108

-x - y = -105
1,2x + y = 108
i tu podkreslenie, stosuje met przeciwnych współczynników i to co mi wychodzi:
0,2x = 3
x = 15

skoro x = 15 to z pierwszego równania po podstawieniu wychodzi, że y=90

dla sprawdzenia:
82+18 = 100

czyli odp: cena wisiorka to 90 zł.