Odpowiedzi

2010-01-25T18:07:52+01:00
A)(x+1)(x-2)+(x+2)(x-1)=x2 -2x + x -2 + x2 - x - 2x -2= 2x2 -2x -4
b)(5k+n)(k-2n)-k(4k+n)= 5k2 -10kn +kn -2n2 - 4k2 - kn= k2 -11kn -2n2
c)(4y+3)(y-2)-2y(4-2y)= 4y2 -8y +3y -6 -8y +4y2= 8y2 -13y -6
d) -(3c-2)(c-1)-c(c-2)= - (3c2-3c-2c+2)-c2+2c= -3c2+3c+2c-2-c2+2c= -4c2+3c-2

Ostatnich dwóch nie zrobiłam.... a te dwójki za litera, np. x2= x do kwadratu bo nie miałam jak napisać normalną czcionką
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-25T18:17:58+01:00
To sie mnoży nawias przez nawias.
a) (x+1)(x-2)+(x+2)(x-1)=x²-2x+x-2+x²-x-2+2x=2x²-4
b) (5k+n)(k-2n)-k(4k+n)=5k²-10kn+kn-2n²-4k²-kn=k²-10kn-2n²
c) (4y+3)(y-2)-2y(4-2y)=4y²-6y+3y-6-8y+4y²=8y²-11y-6
d) -(3c-2)(c-1)-c(c-2)=-3c²+3c-2c+2-c²+2c=-4c²+3c+2
e) 2(3a²-1)-(a+2)(a+2)=6a²-2-a²-2a+2a+4=5a²+2
f) 5x²(x²+1)-(x²-2)(x²+3)= 5x⁴+5x²-x²-3x²-2x²+6=4x⁴+6
2010-01-25T18:25:32+01:00
A) (x+1)(x-2)+(x+2)(x-1)=x²-2x+x-2+x²-x+2x-2=2x²-4
b) (5k+n)(k-2n)-k(4k+n)=5k²-10kn+nk-2n²-4k²-kn=k²-11kn+nk-2n²
c) (4y+3)(y-2)-2y(4-2y)=4y²-8y+3y-6-8y+4y²=8y²-13y-6
d) -(3c-2)(c-1)-c(c-2)=-(3c²-3c-2c+2)-c²+2c=-3c²+3c+2c-2-c²+2c=-4c²+7c-2
e) 2(3a²-1)-(a+2)(a+2)=6a²-2-a²-2a+2a+4=5a²+2