Odpowiedzi

2010-01-25T18:10:48+01:00
Pierwsze koło
w ciągu 3 minut wykonuje 425 obrotów, a więc w ciągu 1 godziny:
3 minuty - 425 obrotów
60 minut - x
x= 8500 obrotów (w ciągu 1 godziny)

Drugie koło
w ciągu 5 minut też wykonuje 425 obrotów, a więc w ciągu godziny:
5 minut - 425 obrotów
60 minut - x
x= 5100 obrotów (w ciągu godziny)

Stosunek liczby obrotów tych kół w ciągu godziny wynosi:

8500 / 5100 = 1,67


2010-01-25T18:17:26+01:00
1 koło: 425*20=8500obrotów na godzinę
2 koło: 425*12=5100 obr na h

stosunek8500/5100= 85/51
1 2 1