Witam:)
Mam do rozwiązania zadanie ale jeśli ktoś rozwiąże i będzie tak miły i mi wytłumaczy to będę bardzo wdzięczna:)

Rozwiąż układy równań:
3x-1=y-2
4x-3=-2(y-2)

2(x+y)-(x-1)=y+2
x+y=1


½(x-1)+y=-2½
x-7=1-y

x-y/3 - x+y/2 =-½
x+y=3


x(x-6)-x(y+x)=y(3-x)
2x+y=0


Z góry dziękuję

2

Odpowiedzi

2009-10-03T12:49:05+02:00
1) 3x-1=y-2
4x-3=-2(y-2)

3x-1=y-2
4x-3=-2y+4

3x-y=-2+1
4x+2y=4+3

3x-y=-1/*2
4x+2y=7

6x-2y=-2
4x+2y=7
10x=5/10
x=1/2
Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-03T12:50:10+02:00
3x-1=y-2
4x-3=-2(y-2)

3x-y=1-2
4x-3=-2y+4

3x-y=1-2/razy2
4x+2y=3+4

6x-2y=2-4
4x+2y=7

10x=5 /:10
x=0,5

6x-2y=2-4 (np.do tego równania podstawiasz 0,5 za x)
6 razy 0,5 - 2y=-2
3-2y=-2
-2y=-3-2
-2y=-5 /:(-2)
y=2,5




2(x+y)-(x-1)=y+2
x+y=1

2x+2y-x+1=y+2
x+y=1

2x+2y-x-y=-1+2
x+y=1

x+y=1
x+y=1

te równanie ma wiele par rozwiązań





½(x-1)+y=-2½
x-7=1-y

0,5x-0,5+y=-2,5
x-7=1-y

0,5x+y=0,5-2,5
x+y=7+1

0,5x+y=-2
x+y=8

-0,5x=-2-8
-0,5x=-10 /:(-0,5)
x=20

x+y=8 (np.do tego równania podstawiasz)
20=y=8
y=-20+8
y=-12





x-y/3 - x+y/2 =-½ / razy6
x+y=3

2(x-y)-3(x+y)=-3
x+y=3

2x-2y-3x-3y=-3
x+y=3

-x-5y=-3
x+y=3

-4y=0
y=0

x+y=3 (np.do tego równania możesz podstawić)
x+0=3
x=3




x(x-6)-x(y+x)=y(3-x)
2x+y=0

x2-6x-xy-x2=3y-xy
2x+y=0

x2-6x-xy-x2-3y+xy (x2 i xy się skróci)
2x+y=0

-6x-3y
2x+y=0 /razy3

-6x-3y
6x+3y=0

0=0
jest to równanie tożsamościowe

objaśnienia do ostatniego przykładu: x2 = x kwadrat