Odpowiedzi

2010-01-25T19:39:14+01:00
X/2+y/3=1i1/3 - wspólny mianownik = 6
x/3-y/2=2i1/3 - wspólny mianownik = 6
3x + 2y = 8 - mnożymy przez -2
2x - 3y = 14 - mnożymy przez 3
- 6x - 4y = - 16
6x - 9y = 42
dodajemy stronami
- 6x + 6x - 4y - 9y = - 16 + 42
13y = 26
y = 26/13 = 2
3x + 2y = 8
3x + 2 razy 2 = 8
3x = 8 - 4
3x = 4
x = 4/3 = 1 i 1/3
odp
x = 1 i 1/3 , y = 2

2010-01-25T19:41:25+01:00
X/2+y/3=1 1/3 |*3 domnażasz wszystko obustronnie
x/3-y/2=2 1/3

3x/2+y=4( bo 4/3*3)
x/3-y/2=7/3

z pierwszego rownania wyznaczasz jedna niewiadoma(z ktorego Ci wygodniej) i w drugim rownaniu podstawiasz

y=4-3x/2

x/3- (4-3x/2)/2=7/3
x/3-2+3x/4=7/3
4x/12+9x/12=13/3
13x/12=13/3|13/12
x=13/3*12/3
x=4

y=4-3x/2
y=4-3*4/2
y=-2