Odpowiedzi

2010-01-25T19:50:25+01:00
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-25T19:52:20+01:00
Mamy, że: x-y=½

Zadanie polega na wstawianiu tej wartości w miejsce każdego wystąpienia x-y:
a) (x-y)²=(½)²=¼
b) 2 : x-y =2 : ½ = 2 * ²/₁ = 4

c) y-x Tutaj już mamy mały problem gdyż znamy wartość wyrażenia x-y, a nie y-x... a odejmowanie nie jest przemienne. Wybrniemy z tego stawiając minus przed nawiasem:
y-x = -(-y+x) = -(x-y) = -½

d) Wiemy z poprzedniego podpunktu, że jeśli x-y=½ to y-x=-½... Teraz wystarczy to zastosować:
(y-x)² = (-½)² = ¼