Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-25T20:30:54+01:00
OLEJEK WANILIOWY
Jeszcze zielone i niedojrzałe owoce wanilii są zbierane i poddawane odpowiedniej obróbce, w tym fermentacji i na koniec suszeniu, czego rezultatem są znane nam brązowe laski wanilii.
W celu otrzymania olejku waniliowego - suszone laski wanilii są poddawane ekstrakcji z udziałem rozpuszczalników klasy spożywczej. Otrzymuje się w ten sposób oleożywicę waniliową, która ma postać ciemno-brązowego, bardzo gęstego płynu. Za pomocą ekstrakcji oleożywicy przy udziale alkoholu otrzymuje się absolut waniliowy. Czysty olejek waniliowy jest rzadko spotykany w sprzedaży ze względu na bardzo wysokie ceny, zwykle wanilię spotyka się w postaci alkoholowego ekstraktu. Waniliowy olejek eteryczny budzi uczucie relaksu, uspokojenia, przytulności i dobrego samopoczucia, a nawet uznawany jest za afrodyzjak. Jest on składnikiem perfum o orientalnej nucie zapachowej. W zastosowaniu zewnętrznym na skórę działa antyzapalnie i łagodząco oraz antyoksydacyjnie (dzięki obecności kwasu waniliowego).
W aromaterapii zapach ten polecany jest w przypadku bezsenności, depresji, stresu, napięcia i nerwowości. Zapach wanilii jest słodki, bogaty i balsamiczny, pobudza nie tylko nasz zmysł węchu, ale także kubki smakowe, gdyż wanilia to częsty składnik deserów i słodyczy.
Właściwości wanilii były znane i wykorzystywane już w zamierzchłej przeszłości przez Azteków, dzięki którym wanilię poznali Hiszpanie i przywieźli pierwsze aromatyczne laski wanilii do Europy. Po wojnie cywilnej dostępność wanilii została ograniczona, a jej ceny szaleńczo wzrosły i tak już zostało. Naturalny olejek waniliowy jest jednym z droższych olejków eterycznych, co sprawia, że większość produktów, w tym kosmetyków, zawiera syntetyczną wanilię, zamiast prawdziwej.


CYNAMON
Jest korą cynamonowca. Wiecznie zielone drzewo cynamonowe osiąga wysokość do 10 metrów. Rośnie na suchych tropikalnych obszarach leśnych. Jego duże, podłużne, skórzaste i mocno żyłkowane młode liście są często czerwone, lśniące. Kwiaty i małe owoce są niepozorne. Wszystkie części rośliny wydają charakterystyczną woń cynamonu. W hodowli w celu pozyskania kory cynamonowej ścina się rózgi długości laski. Ściąga się z nich korę, która ususzona trafia do międzynarodowego handlu. Największymi producentami cynamonu są: Sri Lanka, Indie, Brazylia, Indonezja, kraje Karaibskie i kraje leżące na Oceanie Indyjskim. Najwyższą jakość ma cynamon ze Sri Lanki.
Cynamon ma przyjemny, słodkawy, korzenny zapach i smak. W kuchni znakomicie nadaje się do dań słodkich jak również pikantnych. Stosuje się do jagnięciny, do dań z ryżu, kompotów, zwłaszcza z gruszek, do deserów, kołaczy miodowych, szarlotek, ciast orzechowych, biszkoptów, pączków smażonych w tłuszczu, herbaty, ponczu, wina grzanego, piwa grzanego. Przyprawa ta jest lubiana i powszechnie wykorzystywana w gastronomii. Cynamonem w laskach przyprawia się kompoty, soki owocowe, wina grzane oraz inne napoje. Znajduje zastosowanie także w kuchni indyjskiej i chińskiej. Zapach cynamonu pochodzi od olejku cynamonowego, którego ilość w surowcu waha się od 1 do 4%. Z liści i gałęzi cynamonowca destyluje się gęsty, płynny, ostro pachnący olejek cynamonowy, stosowany w przemyśle perfumeryjnym. W medycynie ludowej jest stosowany przy przeziębieniach, w stanach ogólnego osłabienia, bólach mięśni, biegunce, impotencji, chorobach skóry, zakłóceniach rytmu serca oraz w chorobach kobiecych. Wchodzi w skład curry. Cynamon to prawdopodobnie najstarsza przyprawa świata. Roślina ta pochodzi z Chin i już 2700 lat p.n.e. znalazła się wzmianka o niej w chińskiej księdze zielarskiej.Egipcjanie importowali cynamon z Chin 2000 lat p.n.e..

ZIOŁA PROWANSALSKIE
Mieszanka ziół z Prowansji, regionu położonego na południu Francji. Mieszanka jest używana w celach kulinarnych i składają się na nią następujące zioła: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka i majeranek.
Zioła prowansalskie stosowane są do zup, sosów ziołowych, sałatek, twarogów, jaj oraz przy sporządzaniu pieczeni, mięs mielonych, potraw z grilla, farszów oraz potraw z ryb i drobiu. Używane są także w diecie bezsolnej

OCET WINNY
stosowany jako przyprawa produkt spożywczy, wytwarzany z wina w procesie fermentacji octowej.
Zazwyczaj stężenie kwasu octowego w occie winnym wynosi od 6 do 10%. Ocet jest stosowany do nadania kwaskowego smaku przyrządzanym potrawom.
Do sałatek i surówek stosuje się głównie biały ocet winny, zaś do marynat stosowanych do moczenia wołowiny, cielęciny czy jagnięciny oraz sałatek z czerwonych warzyw ocet pochodzący z wina czerwonego.
  • Użytkownik Zadane
2010-01-25T20:38:24+01:00
Cynamon - rodzaj roślin z rodziny wawrzynowatych.
Olejek Waniliowy - substancja aromatyczna
Zioła prowansalskie - mieszanka ziół z Prowansji, regionu położonego na południu Francji
Ocet Winny - Dodatek smakowy