Odpowiedzi

2010-01-25T21:22:12+01:00
B) - przeciwne połówki (E-W) czyli dodajemy warotsci
18+30 = 48⁰
1⁰-4 min

48×4= 196min

10:20 - 196 min=
10:20- 3h 16 min=
7:44 :) <czas w miejscowosci B

C)20⁰W /\ analogicznie tylko +10⁰
10:20-156min=
10:20-2h36min=
7:04 < czas w miejscowosci C

2010-01-25T21:23:18+01:00
My jesteśmy w strefie 18e i musimy do 30w czyli trzeba to dodac do Siebie 48 i jeden stopien to 4 minuty czyli mnożymy razy 4 czyli 192 poniewaz przesuwamy sie na zachód to odejmujemy 192 minuty od 10 20
192 minuty to 3godziny i 20 minut
czyli gdy u nas jest 10 20 to w miejscowości B (15°, 30°W)- jest 7.00 czasu miejscowego

B)
18+20 = 38
38 * 4 =152
152 =2 godziny i i 32 minuty
i odejmujemy od 10 20
czyli 7.48 czasu miejscowego
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-25T21:30:12+01:00
1°=4 min
B:
30 +18 = 48°
48° × 4min = 192 min = 3.12 godz.
10.20 - 3.12 = 7.18
C:
20 + 18 = 38°
38° × 4 min = 152 min = 2.32 godz.
10.20 - 2.32 = 7.48