Odpowiedzi

2010-01-26T08:47:41+01:00
X-cena biletu dorosłego
y- cena biletu dziecka
100%+75%=175%
175%-21
100%=x

x=21*100:175=12
Bilet dorosłego kosztuje 12 złotych
12-100%
y-75%
y=12*75:100=9
y=9zł
Bilet dziecka kosztuje 9 złotych.
12+9=21
  • Użytkownik Zadane
2010-01-26T08:50:29+01:00
DANE:
x-cena biletu dorosłego człowieka
y- cena biletu dziecka
Rozwiązanie;
100%+75%=175%
175%-21
100%=x
x=21*100:175=12
12-100%
y-75%
y=12*75:100=9
y=9zł
12+9=21
Odp::Cena biletu za osobę dorosłą wynosi 12zł a za dziecko 9 zł
2010-01-26T08:51:00+01:00
X - cena biletu dla dziecka
y-cena biletu dla osoby dorosłej

x=0,75y
x+y=21

0,75y+y=21
1,75y=21/:1,75
y=12

x=0,75*12
x=9

spr. 9+12=21
1 5 1