SZKOLNA LIGA ZADANIOWA DLA KLAS SZÓSTYCH STYCZEŃ 2010

Zadanie 1) Zosia zbierała jabłka przez 5dni, a Krysia przez 4dni. Każdego dnia Zosia zebrała a jabłek, z których b zjadła, a Krysia zebrała 2b jabłek, z których a zjadła. Ile jabłek miały na koniec? Odpowiedź podaj w jak najprostrzej postaci, a następnie oblicz wartość wyrażenia dla a=105, b-78

Zadanie 2) Jeden z boków prostokąta jest o 4cm dłuższy od drugiegi boku. Obwód tego prostokąta wynosi 32cm. Jakie pole ma ten prostokąt?

Zadanie 3) W teatrze jest 300 miejsc. Bilety na niektóre miejsca mogą kosztować 25zł, a na pozostałe 15zł. Dyrektor chce, aby przy pełnej sali wpływy z biletów wyniosły 5000zł. Na ile miejsc trzeba sprzedać droższe bilety?

Zadanie 4) Marta urodziła się w pewną niedzielę stycznia 1995 roku. Bartek także urodził się w 1995 roku i też w niedzielę, ale latem. W jaki dzień tygodnia Marta obchodziła pierwsze urodziny, a w jaki - Bartek?

Zadanie 5) Podstawa akwarium o wysokości 30cm ma wymiary 60cm x 40cm. Woda sięga ⅚ wysokości. Puste akwarium waży 6,5 kg. Ile waży to akwarium z wodą? Litr wody waży 1kg.

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-26T11:26:16+01:00
Też to miałam mam na 100% dobrze miałam max.

zad.1
Zosia-5 dni = 105x5=525 78x5=390 525-390=135
Krysia-4 dni= 4x2=8 78x8=624 624-420=204 105x4=420

Odp. Zosia miała na koniec 135 jabłek, a Krysia miała na koniec 204 jabłek.

zad.2
Dane:
1b=x
2b=x+4
3b=x
4b=x+4

4x+8=32
4x=24
x=6
Odp. Pole prostokąta wynosi 60cm².

zad.3

x=ilość biletów
300-x=ilość tańszych biletów

25x+15(300-x)=5000
25+4500-15x=5000
10x=500
x=50

Odp.Trzeba sprzedać 50 droższych biletów.

zad.4

Co roku zmiana jest o jeden dzień tygodnia na plus, w przypadku roku przestępnego o 2:

365/7 = 52 + 1/7
366/7 = 52 + 2/7

Rok 1995 nie był przestępny, ale 1996, kiedy obchodzili urodziny był (bo dzielił się przez 4, a przez 100 nie).

Marta urodziła się w styczniu, więc przed 29 lutego, dlatego przestępność jej nie dotyczyła i urodziny obchodziła w poniedziałek. Natomiast Bartek urodził się latem, więc po 29 lutego, dlatego przestępność już go dotyczyła i urodziny obchodziła we wtorek.

zad.5

h = 30 x 5/6 = 25 cm = 2,5 dm
V = 6 dm x4dm x 2,5dm = 60 dm sześciennych= 60 litrów

60 kg + 6,5 kg = 66,5 kg

Odp.Akwarium z wodą waży 66,5 kg.

Licze na najjj ;)
2 1 2
2010-01-26T11:28:14+01:00
Zad.1
5a-b=4*2b-a
5*105-78=447- Jabłka Zosi
4* (2*78)-105= 4*156-105=624-105=519-Jabłka Krzysia

Zad.2
x- krótszy bok O=2x +2(x+4)
x+4-dłuższy bok 32=2x +2x +8
32=4x+8/-8
4x=24/:4
x=8
P=ab
P=x*(x+4)
P= 8 * 12
P=96 cm(kwadratowych)

Zad.3
1 1 1
2010-01-26T11:30:40+01:00
Zad 2
x- I bok 6cm
x+4- II bok 6+4=10 cm
32 cm- obwód prostokąta
pole-?
Obwód= 2x+2(x+4)=32
2x+2x+8=32
4x+8=32
4x=24/4
x=6

P=6×10=60 cm²
1 1 1