Odpowiedzi

2010-01-26T12:56:12+01:00
X² - 1 - 2x² + 7
a) ujemną = x² - 1 - (2x² + 7)
b) dodatnią = x² - (1 - 2x²) + 7
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-26T13:03:03+01:00
A)
x²-1-(2x²+7) :

x²-1-(2x²+7)=x²-1-2x²-7=-x²-8

x² przyjmuje wartości zawsze większe bądź równe 0... więc -x² będzie przyjmowało wartości mniejsze bądź równe 0 to też -x²-8 zawsze będzie przyjmowało wartości mniejsze od 0

b) x²-(1-(2x²+7)):
x²-(1-(2x²+7)) = x²-1+2x²+7 = 3x²+6

x² przyjmuje zawsze wartości większe bądź równe 0 więc 3x²+6 będzie jeszcze bardziej przyjmować wartości większe od 0.