Kupując w sklepie internetowym, musimy dodatkowo zapłacic za przesyłkę zgodnie z taryfą podaną w tabeli.

Wartośc zamówienia Koszt przesyłki
- do 99,99 zł 9,90 zł
- od 100 zł do 149,90zł 7,90 zł
- do 150 zł bez kosztów
Pewna płyta w sklepie internetowym 25,59 zł, a w księgarni trzeba za nią zapłacic 29,10 zł. Ile można zaoszczędzic, kupując 5 takich płyt w sklepie internetowym zamiast w księgarni?

3

Odpowiedzi

2009-10-03T16:44:48+02:00
5 * 25,59 = 127,95 - tyle kosztuje 5 książek w sklepie internetowym bez przesyłki
127,95 + 7,90 = 135,85 - tyle kosztuje 5 książek w sklepie internetowym z przesyłką
5 * 29,10 = 145,50 - tyle kosztuje 5 książek w księgarni

145,50 - 135,85 = 9,65zł - tyle można zaoszczędzić
2009-10-03T16:48:34+02:00
5 płyt z przesyłką - 25,59 x 5 = 127,95
127,95 + 7,90 = 135,85

29,10 x 5 = 145,50

145,50 - 135,85 = 9,65

Zaoszczędzimy 9,65 zł.
2009-10-03T16:49:36+02:00
Żeby obliczyć to zadanie trzeba najpierw obliczyć ile zapłacimy za pięć płyt w księgarni, czyli pomnożyć ich cenę przez 5. Potem to samo trzeba zrobić i płytami w internecie dodatkowo dodając odpowiednią cenę za przesyłkę. Gdy już obliczymy ile będą kosztowały wszystkie, to odejmujemy cenę w księgarni od ceny w internecie, wtedy wyjdzie nam ile oszczędzimy. ;)

Koszt za 5 płyt w księgarni: 29,10 * 5 = 145,50
Koszt za 5 płyt w internecie: 25,59 * 5 = 127,95 + 7,90 przesyłki = 135,85

Ile oszczędzasz: 145,50 - 135,85 = 9,65

Odpowiedź: Kupując 5 płyt w sklepie internetowym oszczędzamy 9,65zł.