0.¹/⁸ to?
Korzystanie internetu w kawiarni internetowej...
Cennik:
w godz. od00:00 do 10:00-2.50 zł za 1 godzinę
w godz. od10:00 do 15:00- 1zł za 20 minut
w godz. od15:00 do 18:00- 1zł za 15 minut
w godz. od18:00 do 24:00- 1zł za 10 minut
..................
Ten cennik jest do zadań1-3!!!!!!!
1. Kuba planuje przez godzinę korzystać z Internetu w kawiarni internetowej. Najmniej zapłaci za pobyt w tej kawiarni w godzinach:
a) 9:00-10:00
b)10:00-11:00
c)17:00-18:00
d)19:00-20:00
2. Oblicz ile zapłaciła Ola za korzystanie z Internetu w kawiarni internetowej od godziny 16:45 do 19:30.
3.Kuba korzystał z internetu w kawiarni internetowej od 14:20 do 16:00 ,a Marek korzystał z Internetu w tej samej kawiarni od 17:30 do 18:50. Który z nich korzystał dłużej? Ile złotych zapłacił każdy z chłopców?

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-26T15:39:51+01:00
0. 1/8 to 0,125
1.a)2,50 zł
b)1h=60 min= 3 x 20 min = 3 zł
c)1h=60 min= 4x15 min = 4 zł
d)1h=60 min=6x10min = 6 zł
Odp: a) - Kuba zapłaci najmniej za korzystanie z internetu w godzinach 9:00-10:00

2. 5 zł+9zł=14zł
Odp:Ola zapłaciła 14 zł

3.Kuba-korzystał przez 1h 40 min i zapłacił 2+4=6 zł
Marek-korzystał przez 1h 20 min i zapłacił 2+5=7zł
Odp:Kuba korzystał dłużej
1 5 1
2010-01-26T15:44:36+01:00
1.


a) 9:00 - 10:00 = 60 min. = 2,50zł
b) 10:00 - 11:00 = 60min
1zł= 20 min
60:20= 3
10:00 - 11:00 = 3zł
c) 17:00 - 18:00 = 60min
1zł= 15 min
60:15= 4
17:00 - 18:00 = 4zł
d) 19:00 - 20:00 = 60 min
1zł= 10 min
60:10= 6
19:00 - 20:00 = 6zł


2.
Od 16:45 do 18:00 = 75 min.
1zł= 15 min
75:15= 5
Od 16:45 do 18:00 = 5zł

od 18:00 do 19:30 = 90 min
1zł = 10 min
90:10 = 9
od 18:00 do 19:30 = 9zł

5zł+9zł= 14 zł
odp: Ola musiala zaplacic 14 zł.

3.
Kuba :
od 14:20 do 15:00 = 4o minut 2zł
od 15:00 do 16:00- 4zł


Marek:
od 17:30 do 18:00 = 30 minut
1zł=15 minut
od 17:30 do 18:00 = 2zł

od 18:00 do 18:50 = 50minut
1zł= 10 minut
od 18:00 do 18:50= 5zł
6 5 6
2010-01-26T15:50:19+01:00
1/8 to 0.125
1. Na sto procent podpunkt a :D
2.14 zł.
3. Odp: Kuba zapłacił 6zł. a Marek 7zł. Z internetu dłużej korzystał Kuba.
1 1 1