Korzystanie internetu w kawiarni internetowej...
Cennik:
w godz. od00:00 do 10:00-2.50 zł za 1 godzinę
w godz. od10:00 do 15:00- 1zł za 20 minut
w godz. od15:00 do 18:00- 1zł za 15 minut
w godz. od18:00 do 24:00- 1zł za 10 minut
..................
Ten cennik jest do zadań1-3!!!!!!!
1. Kuba planuje przez godzinę korzystać z Internetu w kawiarni internetowej. Najmniej zapłaci za pobyt w tej kawiarni w godzinach:
a) 9:00-10:00
b)10:00-11:00
c)17:00-18:00
d)19:00-20:00
2. Oblicz ile zapłaciła Ola za korzystanie z Internetu w kawiarni internetowej od godziny 16:45 do 19:30.
3.Kuba korzystał z internetu w kawiarni internetowej od 14:20 do 16:00 ,a Marek korzystał z Internetu w tej samej kawiarni od 17:30 do 18:50. Który z nich korzystał dłużej? Ile złotych zapłacił każdy z chłopców?
Najlepszą odpowiedz nagrodzę!!!!!

1

Odpowiedzi

2010-01-26T15:43:56+01:00
1.a ponieważ
w godz. od00:00 do 10:00-2.50 zł za 1 godzinę
w godz. od10:00 do 15:00- 1zł za 20 minut-3zl za 1h
w godz. od15:00 do 18:00- 1zł za 15 minut-4zl za 1h
w godz. od18:00 do 24:00- 1zł za 10 minut-6zl za 1h
2. 16:45 do 19:30 od 16:45 do 18 zapłaci 6zl + a za czas od 18 do 19:30 zapłaci 9zl czyli:
9zl+6zl=15zl
Odp: Ola zapłaci 15zl
3.Kuba-14:20 do 16:00
Marek-17:30 do 18:50
dłużej korzystał Kuba o 10minut
Kuba-2zl+4zl=6zl
Marek-2zl+5zl=7zl

Kuba zapłacił 6zl, a Marek zapłacił 7zl
3 5 3