1.Na podstawie zamieszczonego tekstu o lub materiałów wsyszukanych w internecie pisz rolę witamin : A, D, K. E.
2.pytania do krzyżówki
Poziomo

4: Polisacharyd, pełni rolę zapasową w komórkach zwierząt.

8: Dwucukier występujący w mleku.

Pionowo

1: Sześciowęglowy cukier prosty , składnik płynów ustrojowych człowieka.

4: Cukier prosty występujący w owocach.

7: Polisacharyd, pełni rolę budulcową w komórkach roślinnych ( buduje ściany komórkowe)

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-26T18:13:59+01:00
Witamina A (retinol) (2mg) Jedną z funkcji biochemicznych jest współtworzenie rodopsyny - substancji niezbędnej do utrzymania pobudliwości komórek zmysłowych siatkówki oka. Organizm człowieka potrafi produkować witaminę A z karotenoidów. Podstawowe źródła: wątroba, jaja, masło, tran, niektóre warzywa i jarzyny zawierające karotenoidy ( w tym marchew i pomidory).

Witamina D(kalcyferol) (0,02 mg) Wpływa na gospodarkę wapniową (wzmaga wchłanianie wapnia w jelitach). Jest niezbędna do normalnego wzrostu kośćca. Podstawowe źródła: wątroba, mleko pełne, jaja drożdże, masło, tran.

Witamina E (tokoferol) (20 mg) Jej podstawową funkcja jest prawdopodobnie hamowanie utleniania lipidów ustrojowych (głównie z błon komórkowych) i witaminy A. Podstawowe źródła: oleje roślinne (sojowy, słonecznikowy), orzechy, kiełki pszenicy, wątroba, jaja, ryby.

Witamina K (filochinon) (1 mg) Ważna w krzepnięciu krwi (w komórkach wątroby niezbędna do wytwarzania protrombiny - białkowatego czynnika uczestniczącego w krzepnięciu krwi). Zwykle zapotrzebowanie pokrywane jest przez produkcje bakterii tworzących tzw. florę jelitowa.

Poziomo:
4 GLIKOGEN
8 LAKTOZA

Pionowo:
1 GLIKOZA bądź GLUKOZA
4 FRUKTOZA
7 CELULOZA
2 5 2