Odpowiedzi

2010-01-26T17:22:12+01:00
Ryby zawierają wysokiej jakości białko, jod, fosfor, potas, wapń oraz witaminy A i D.
Kawior ponieważ zawiera wartości odżywcze
Sód – ok. 200 mg w 100 g
Fosfor – ok. 90 mg w 100 g
ok. 280 kalorii w 100 g czarnego, i 270 kalorii w 100 g czerwonego kawioru.
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-26T17:23:38+01:00
Podstawowy skład ryb to woda, tłuszcz i białko. Chude ryby (dorsz, morszczuk, szczupak) zawierają do 1 proc. tłuszczu, średnio tłuste (karp, płotka, karmazyn, ostrobok) do 5 proc., zaś tłuste (halibut, łosoś, makrela, sardynka, szprotki, śledź, węgorz) - ponad 5 proc. Rekordzista to węgorz - jest w nim niemal 26 proc. tłuszczu.

Tłuste ryby dostarczają witamin A i D, np. 100 g karpia dostarcza 181 mikro-gramów retinolu, co pokrywa niemal połowę dziennego zapotrzebowania trzylatka na witaminę A. W przypadku witaminy D tran, czyli tłuszcz rybi, jest wzorcem z Stresor: miarka tranu zawiera jej tyle, ile powinny codziennie dostawać dzieci w pierwszych trzech latach życia.

Zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych i aminokwasów-regenerują one barierę ochronną naskórka-w zastosowaniu w kosmetyce.Zawiera także fosfor,jod,magnez i cynk.Polecany głównie do pieczywa,doskonale komponuje się z kanapkami.Jest bardzo dobry w smaku.
2010-01-26T17:23:49+01:00
Ryby są cennym źródłem nie tylko tłuszczu o odpowiednim składzie kwasów tłuszczowych, ale również łatwo przyswajalnego, o wysokiej wartości biologicznej białka. Zawartość białka w mięsie ryb jest zależna od gatunku ryby i waha się w granicach od 16,3 g do 23,7 g na 100 g części jadalnej. W rybach skład białka jest bardzo zbliżony do składu aminokwasowego białka innych rodzajów mięsa, a jednocześnie ryby są lekko strawne i łatwiej przyswajalne. Obecność tych nienasyconych kwasów tłuszczowych jest szczególnie istotna ze względu na zdolność do obniżania poziomu cholesterolu w organizmie.