Wystep zespołu Czarne Fortepiany cieszył się duzym powodzeniem. Spzredano 850 biletów ulgowych po 19 zł. Bilety normalne były w cenie 25 zł i sprzedano ich 570 weicej niz biletów ulgowych. Zespół otrzymał połowe kwoty ze sprzedaży biletów. Il;e zarobił?

3

Odpowiedzi

2010-01-26T17:39:16+01:00
850 biletów x 19 zł = 16.150 zł - cena biletów ulgowych
850 + 570 = 1.420 - tyle biletów sprzedano normalnych
1.420 zł x 25 zł = 35.500 zł - tyle sprzedano biletów normalnych
16.150 zł + 35.500 zł = 51650 - łączna kwota zarobiona ze sprzedaży biletów
51650 zł : 2 = 25825 zł - tyle zarobił zespół
2 3 2
2010-01-26T17:39:48+01:00
850 * 19 = 15200zł
15200zł - tyle kosztują wszystkie bilety ulgowe

850 + 570 = 1420

1420 * 25 = 35500zł
35500zł - wszystkie bilety normalne

jeśli chodzi o to co myślę to 35500 + 15200 = 50700zł i
50700 / 2 = 25350zł

Odp: Zespół zarobił 25350zł.


PZDR :)