Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-26T18:37:47+01:00
Wszystko jest wyjaśnione w załączniku ! :)

P= a+b/2 * h
a- krótksza podstawa = 10
b -dłuższa podstawa =10+4√3
h =2 czyli wyskośc trapezu

P=a+b/2*h
P=10+10+4√3 / 2 * 2
P=20+4√3 (wyłączamy wspolny czynnik przed nawias:))
P=4(5+√3)cm² i odpowiedź prawidłowa.
Całkowite wytłumaczenie w załączniku.Zajżyj> :)
Jak cos nie jasne to pytaj:)
2010-01-26T19:13:17+01:00
P= (a+b) * h : 2
a= 10
b =10+4√3
h =2

P=(a+b) * 2 : 2
P=(10+10+4√3) * 2 : 2
P=20+4√3
P=4(5+√3)cm²

Mam nadzieję, że pomogłam ;)
2010-01-26T20:51:15+01:00
Trzeba tu wykorzystać zależności trójkąta o kątach 90, 60 i 30.

2a = 4cm
a = 2cm
czyli h = 2cm

krótsza podstawa- 10cm
dłuższa podstawa - 10cm + 2(pierwiastek z 3) x 2 = 10cm + 4(pierwiastek z 3)

Pole: (a+b) xh / 2
Pole: 20cm + 4(pierwiastek z 3) x 2cm / 2
Pole: 4(5+√3)cm²


1 5 1