W sklepie z owocami w ciągu trzech dni sprzedano zapas jabłek.
Pierwszego dnia sprzedano 0,4 ilości posiadanych jabłek, drugiego dnia dwie piąte ( jak co to jest ułamek zwykły...) pozostałej ilości, a trzeciego dnia o 6 kg mniej niż pierwszego dnia. Ile kilogramów jabłek było w tym sklepie i ile kg sprzedano każdego dnia ?

1

Odpowiedzi

2010-01-26T18:47:11+01:00
0,4= cztery dziesiąte = dwie piąte
dwie piąte +dwie piąte =cztery piąte
1 - cztery piąte = jedna piąta
jedna piąta= 6 jabłek, ponieważ skoro poprzedniego dnia sprzedano o 6 kg jabłek więcej, a poprzedniego dnia sprzedano dwie piąte, dziś jedną piątą to 12-6=6

5*6=30kg 2*6=12kg


Odp.: Pierwszego dnia sprzedano 12 kg jabłek, drugiego 12 kg jabłek, a trzeciego 6kg.