Oblicz wartość wyrażenia:
a) 4*(-0.5)² +6 *(-2/3)²
b)(1/2)² + (-0.8):(-4/5)
c) 2/3 + [(-⅓)² +(-1/3)²] :⅓
d) (4* 3/2w tym 2 do potęgi2 - 2/3w tym 2do potęgi2) :2,2
tego też nie wiem nie wychodzi mi...;(
ale proszę z pełnymi obliczeniami

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-26T20:05:50+01:00
A) 4*(-0.5)² +6 *(-2/3)² = 4*0,25+6*4/9 = 1+2²/₃ = 3²/₃

b) (1/2)² + (-0.8):(-4/5) = 1/4+1 = 1¼

c) 2/3 + [(-⅓)² +(-1/3)²] :⅓ = 2/3+[1/9+1/9]:1/3 = 2/3+1/18:1/3 = 2/3+1/6 = 5/6

d) (4* 3/2² - 2/3²) :2,2 =( 4*9/4-4/9):2,2 = (9-4/9):2,2 = 32/9:2,2 = 1⁶¹/₉₉
53 3 53