Bardzo Pilne..! <Na jutro, praca domowa>
Zapisz w jak najprostszej postaci : (czyli krok po kroku, najpierw usunąć nawiasy i później dodawać lub odejmować>

a) (3x-y+1) - (x-y) + (y-x)= ?

b) -(2a<do potęgi drugiej> - 3ab) - (2b- 3a <do potęgi drugiej>)+ (-ab-b)= ?

*napisałam słownie do potęgi drugiej bo mi klawiatura coś sie rozwala.. ;/ (więc bd dwa a do potęgi drugiej oraz trzy a do potęgi drugiej..> wilekie dzięki.. <najlepsze nagrodze.! ;)

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-26T19:50:05+01:00
A) (3x-y+1)-(x-y)+(y-x)= 3x-y+1-x+y+y-x=x+y+1
b) -(2a2 - 3ab) - (2b- 3a2)+ (-ab-b)= -2a2+3ab-2b+3a2-ab-b=a2+2ab-3b
2010-01-26T19:51:16+01:00
A) 3x-y+1-x+y+y-x = 3x-x-x-y+y+y+1 = x+y+1


b)-2a <do kwadratu> +3ab-2b+3a <do kwadratu> -ab-b = a<do kwadratu>+2ab-3b